Actueel – 2SaveMed

2SaveMed: temperatuurbewaking voor goed gebruik van medicatie

2SaveMed is een nieuwe innovatieve dienst van Eurocept Homecare, voor het bewaken van de temperatuur van medicatie bij de patiënt.

Met 2SaveMed ondersteunen wij u met meer inzicht in de bewaarcondities van geneesmiddelen bij de patiënt thuis. Door toevoeging van de 2SaveMed logger aan de bestaande verpakking wordt er geregistreerd bij welke temperaturen het geneesmiddel wordt bewaard. Via Eurocept Plaza ziet u de temperatuurrapportages waarmee u inzicht krijgt in de bewaarkwaliteit van het verstrekte geneesmiddel, en kunt u hierop acteren mocht dat nodig zijn. 2SaveMed is inzetbaar voor alle medicatie waar temperatuurbewaking nodig is.

Waarom temperatuur bewaking?

Uit onderzoek blijkt dat slechts 7% van de reumapatiënten hun medicatie bewaart volgens het voorschrift van de fabrikant. In bijna een kwart van de gevallen is zelfs vastgesteld dat medicatie langer dan 2 uur onder nul bewaard werd. In veel gevallen kunnen patiënten zelf hier wat aan doen, door bijvoorbeeld medicatie op een andere plek in de koelkast te bewaren. Met 2SaveMed heeft u inzicht bij welke medicatie en welke patiënten medicatie mogelijk niet goed wordt bewaard en kunt u gericht met hen hier verbetering in aanbrengen.

De technologie

De gevalideerde technologie in 2SaveMed is in 2013 al beloond met de Herman Wijffels Innovatieprijs. Vervolgens heeft Eurocept met 2SaveMed een grootschalig landelijk onderzoek ondersteund, uitgevoerd door Sint Maartenskliniek en UMC Utrecht, naar de bewaarcondities van TNF-alfa-remmers.

Zie ook: Persbericht

De 2SaveMed logger is een klein plat elektronisch kaartje met een temperatuursensor voor het verzamelen van temperatuur gegevens en kan draadloos uitgelezen worden. Door de ingebouwde 128-bit AES-encryptie coprocessor is ieder 2SaveMed kaartje een uniek onuitwisbaar ID-nummer, waarmee de medicatie uniek te identificeren is om vast te stellen of de juiste medicatie aan de patiënt is gegeven.

De 2SaveMed logger registreert de datum en tijd waarop deze is verpakt en uitgegeven en registreert de omgevingstemperatuur van het kaartje met een programmeerbare interval van 1 tot 500 minuten. Met een geheugencapaciteit van 500.000 metingen ontstaat er een gedetailleerd beeld. Tijdens of na gebruik wordt het kaartje uitgelezen middels een scanner of een mobiele App.

In de afgelopen periode is de technologie verder doorontwikkeld en momenteel worden de laatste praktische aspecten voor de inzet in de apotheekpraktijk onderzocht.

Dienstverlening

De 2SaveMed dienstverlening bestaat uit het ondersteunen met het gebruik van de 2SaveMed loggers in de praktijk, onder meer met levering van loggers, sealbags, retourenvelop en patiëntinformatie. Daarnaast helpt Eurocept Customer Service met het ontvangen en uitlezen van 2SaveMed loggers en het beschikbaar maken van de temperatuurgegevens op Eurocept Plaza. Deze geïntegreerde dienst zorgt er daarmee voor dat u zich niet op de technologie hoeft te richt, maar op de zorg voor uw patiënt.

Eurocept Plaza

Eurocept Plaza is het innovatieve platform van Eurocept voor ziekenhuisverplaatste zorg. Ook alle 2SaveMed loggers worden via Eurocept Plaza uitgelezen en hierdoor kunt u de temperatuurrapportage uitdraaien. Ook PDF uitvoer is mogelijk voor opslag in uw EPD/AIS.

Meer weten?

Wilt u meer weten over 2SaveMed? Neem dan contact met ons op!